5 sfaturi pentru o călătorie cu trenul

Mă pregătesc pentru o călătorie de 9 ore(pe hârtie) până la București, având în vedere că temperaturile sunt cu minus și trenurile circulă cu viteză redusă mă aștept la cel puțin 2 ore întârziere.

CFR-ul este recunoscut pentru faptul că nu știi niciodată când ajungi la destinație, asta pentru că reparațiile pentru calea ferată au fost puse pe locul 1000 în lista cu priorități. Să nu mai zic de faptul că nu sunt oameni care să dezăpezească macazele în cazul în care te prinde o ninsoare pe drum și inevitabil apar întârzieri.

Pentru că am ceva bagaje și cârnații nu cred că trec de filtrul de securitate din aeroport am ales varianta veche, preaiubitul CFR. Mai jos o listă cu 5 sfaturi pe care ți le recomand când traversezi țara cu trenul, pe ger dar nu numai.

  1. Cumpără-ți loc la cușetă. M-am învățat minte după cele câteva drumuri făcute fără să îmi iau loc la cușetă, am stat treaz până la epuizare și când somnul te ia singurul pat pe care-l vezi sunt cele 2 scaune pe care te întinzi, și crede-mă! după 2 ore de dormit așa îți trebuie un terapeut să îți îndrepte oasele și vre-o 2 zile de repaus să îți revi complet.
  2. Dacă totuși nu îți iei la cușetă evită locurile din vagoane și cumpără bilet în compartiment. Dacă mergi noaptea să nu îți cumperi loc în vagon, nu poți să stingi lumina, stai cu alți 80 de oameni care sforăie fiecare pe limba lui și de regulă clima nu funcționează noaptea, nu poți deschide geamul așa că inevitabil se face un aer excelent pentru o călătorie de 10 ore plus.
  3. Fă-ți provizii. Ai provizii pentru 14 ore dar socoteala de acasă nu se potrivește cu cea din târg, au fost cazuri în care trenul a întărziat peste 8 ore, așa că nimeni nu vrea să rămână fără apă sau mâncare, în condițiile în care la vagonul restaurant prețurile sunt la fel ca-n Centrul Vechi. Cel mai rău este să rămâi fără apă cum am pățit eu noaptea crezând că e deschis vagonul restaurant. ATENȚIE! vagonul restaurant se închide noaptea.
  4. Cumpără apă plată, sucuri neacidulate și mâncare consistentă. Cea mai mare problemă este atunci când te balonezi, am văzut sute de oameni care își cumpără Coca Cola sau Pepsi, își fac singuri rău. Dacă totuși îți place Cola și nu te poți dezlipi de ea bagă în bagaj și un Maalox, ajută la balonare.
  5. Ajută-te de tehnologie. De ce să nu fii informat câte minute are întârziere, în ce gară ești, ora aproximativă când ajungi sau ce gară urmează. CFR are tool-uri pe care foarte puțini le folosesc. Cel mai bun la o călătorie de 10 ore plus este acesta: Caută tren. Cum funcționează? Bagi numărul trenului trecut pe bilet(de exemplu 1822) Apoi apeși butonulInformați tren. O să ai informații cum ar fii durata de călătorie, următoarea stație sau întârzierile. Pentru detalii mai complexe apasă butonul Arată detalii și o să vezi în ce gară stă trenul mai multe minute să ai timp să fumezi o țigară, timpulestimat când ajungi la destinație sau unde a întârziat trenul. Din păcate nu este responsive, așa că dacă intri de pe telefon este puțin cam neprietenos, ehh… nu putea face CFR-ul treaba până la capăt.
Sper că te ajute cele 5 sfaturi și să sperăm că întârzierile celor de la CFR o să dispară de tot. Călătorie plăcută 😉

Părerea ta contează.

Am nevoie și de părerea ta, scrie aici ce îți trece prin cap.
Scrie numele tău aici.