Corel Draw, 6 lucruri ce trebuie să le știi

Corel Draw este un program de grafică vectorială disponibil doar pe Windows și este folosit de DTP-iști și graficieni, de regulă se folosește în producție. Este mult mai practic decât Adobe Illustrator în DTP și print dar mai limitat în materie de realizare grafică.

Recomand Suita Corel Draw X8, noua versiune este la prețul de 699€ sau 19.95€ cu abonament lunar. Ea include:

  • CorelDRAW® X8 – Vector illustration and page layout
  • Corel® PHOTO-PAINT® X8 – Image editing
  • Corel Font Manager™ X8 – TrueType and OpenType font management
  • Corel® PowerTRACE® X8 – Bitmap-to-vector tracing (as part of the CorelDRAW X8 application)
  • Corel® CONNECT™ – Content finder
  • Corel® CAPTURE™ X8 – Screen capture tools
  • Corel® Website Creator™* – Website design

În afară de CorelDRAW nu am folosit nici una din cele de mai sus, habar nu am cum funcționează și dacă sunt ok sau nu. Ca să vezi cum funcționează ai la dispoziție 30 de zile free trial să îl testezi. Descarcă-l de aici dacă încă nu îl ai instalat.

Vrei să lucrezi vreodată într-o agenție de publicitate? Învață Illustrator, aproape nimeni nu folosește suita celor de la Corel, totuși dacă ai în plan să te angajezi într-o tipografie offset/digitală sau pur și simplu vrei să înveți Corel pentru tine o să ai mai jos câteva lucrurile importante pe care trebuie să le ști despre Corel și cum ar trebui să-l folosești când vrei să tipărești ceea ce creezi.

Profilul de culoare în Corel trebuie să fie cel al imprimantei

Primul lucru important înainte să începi un proiect în Corel este profilul de culoare folosit, de regulă ISO Coated v2(ECI) este popular, dar asta nu poate fi o regulă. Foarte puține persoane m-au întrebat de când lucrez într-o tipografie profilul pe care tipărește imprimanta. Este un lucru esențial ca atunci când faci o grafica pentru print să folosești același profil ca și imprimanta, să te aproprii cât mai mult de culorile pe care le vezi pe ecran, fie el și necalibrat.

Folosește-te de pagina de lucru cu folos.

Primesc multe grafici lucrate pe o pagină A4 sau chiar mai mari, niciodată să nu lucrezi așa grafică! Este greșit din mai multe puncte de vedere, o să vorbesc despre cel mai important. Când exporți fișierul PDF sau orice altceva el se va exporta pagina, în exemplul nostru A4, dacă tu ai făcut o grafică de cărți de vizită ea va fi pe o pagină A4 ceea ce este total greșit. Dimensiunea finală a produsului pe care-l faci este 90x50mm ? Atunci așa setează și pagina.

Unitatea de măsură, milimetri

În tipar se folosește milimetri, de aceea cărțile de vizită peste tot sunt 90x50mm nu 9x5cm. Este mult mai simplu de lucrat în milimentri, și mult mai practic. De ce să scrii 14,5x21cm când pot să o faci fără virgulă și să mai pui un 0? Să numai zic că nu funcționeză cu punct.

Bleed între 3 și 5mm

Foloseam mai demult bleed de 1,5mm, ceea ce este mult prea puțin, având în vedere că eroarea de print și cu cea de la tăiat în unele cazuri poate depăși 1mm. Recomand 5mm, așa că setează bleed-ul din Tools – Options – Document – Page Size – Bleed, și pentru a lucra curat bifează și Show bleed area să vezi direct în pagină până unde să extinzi elementele.

Învață să folosești scurtăturile

Îți ușurează munca extrem de mult să știi să te folosești de scurtături. Cele mai importante sunt cele de aranjare a elementelor, C E B T R L P. Dacă vrei să vezi ce fac du-te în Object – Align and Distribute. Ca să ai o grafică aliniată e nevoie să le folosești, așa că învață-le și folosește-le. Te ajută să fii mai rapid.

Nu folosi paleta de culori RGB

Dacă grafica pe care o faci este pentru print nu lucra cu paleta de culori RGB pentru că o să ai surprize la print. Imprimantele transformă RGB-ul în CMYK, drept urmare culorile pe care le vezi tu în Corel nu sunt și cele de pe hârtie.

Am selectat doar câteva lucruri pe care ar trebui să le faci și să le înveți în Corel, mai ales dacă grafica este pentru print. Dacă folosești Corel și ai întrebări lasă-le în comentarii și o să îți răspund.

un comentariu

Părerea ta contează.

Am nevoie și de părerea ta, scrie aici ce îți trece prin cap.
Scrie numele tău aici.